Seuratoimintaopas

Mitä tarkoittaa pelaaminen suomalaisessa jalkapalloseurassa?

Lapsesi liittyessä pelaamaan jalkapallojoukkueeseen, hän liittyy samalla myös jalkapalloseuraan. Seuratoiminta Suomessa on yhdistystoimintaa, jota säätelee yhdistyslaki. Lapsesi liittyessä jalkapalloseuraan tuleen hänestä yhdistyksen jäsen. Seuraan pelaajaksi liitytään seuran omilla verkkosivuilla.

Seuran työntekijät

Jalkapalloseuran työntekijät ovat joukkueiden apuna. He järjestävät joukkueille esimerkiksi erilaisia tapahtumia. Yhdistyslain mukaan jalkapalloseuralla tulee olla hallitus. Seurassa työskentelee usein toiminnanjohtaja, joka vastaa seuran johtamisesta. Usein jalkapalloseuralla on toiminnanjohtajan lisäksi ainakin yksi työntekijä, joka auttaa toiminnanjohtajaa erilaisissa tehtävissä.

Harjoitukset, pelit ja turnaukset

Jokaisella jalkapallojoukkueella on viikoittain jalkapalloharjoitukset. Viikoittaisten jalkapalloharjoituksien lisäksi joukkueella voi olla pelejä sekä turnauksia. Joukkueen tapahtumat (harjoitukset, pelit, turnaukset ja muut tapahtumat) löytyvät joukkueen tapahtumakalenterista. Joukkueen tapahtumakalenteri löytyy joukkueen nettisivulta.

Liity joukkueeseen

Ilmoittaudu tästä

Varusteet


Jokaisella joukkueella sekä jalkapalloseuralla on säännöt siitä, minkälaisissa vaatteissa harjoituksissa harjoitellaan. Pelaajalla olisi hyvä kuitenkin tulla harjoituksiin aina seuraavissa varusteissa;

  • Urheilullinen vaatetus
  • Juomapullo
  • Säärisuojat
  • Jalkapallokengät
  • Oma pallo

Jokaisella joukkueella on myös peliasu, jota käytetään kaikissa joukkueen otteluissa ja turnauksissa. Joukkue voi vaatia pelaajaa hankkimaan myös muita joukkueelle yhteisiä vaatteita, jotka pelaajan tulee ostaa. Kun pelaaja liittyy joukkueeseen, joukkueenjohtaja kertoo, mitä varusteita pelaajan tulee hankkia.

FC Kontun seuravaatteita myydään Intersport Eastonissa, joka sijaitsee Kauppakeskus Eastonissa, Kauppakartanonkatu 3.

Joukkueen toimijoiden erilaiset roolit

Vanhempien rooli seuratoiminnassa ja joukkueessa

Seuramaksu

Jalkapallojoukkueeseen liityttäessä maksetaan joka vuosi seuralle seuramaksu. Se sisältää jäsenmaksun ja sillä katetaan muun muassa kaikkien toimihenkilöiden koulutukset ja seuran työntekijöiden tuki joukkueelle. Seura voi järjestää myös jäsenilleen (eli pääasiassa pelaajille) erilaisia tapahtumia ja toimintoja kuten taitokoulu, jalkapalloleiri tai seuran päättäjäisjuhlat

Pelipassi ja vakuutus

Pelaajalla on oltava pelipassi ja vakuutus. Pelaaja saa edustusoikeuden seuraan, kun pelipassi on maksettu. Edustusoikeus tarkoittaa sitä, että pelaaja saa pelata virallisissa otteluissa ja turnauksissa joukkueen kanssa. Pelipassin (lisenssi) oston yhteydessä hankitaan myös vakuutus, joka kattaa matkan harjoituksiin ja peleihin.

Talkootyö

Haluamme, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus harrastaa. Tämän vuoksi joukkueessa tehdään talkootöitä, joihin kaikkien vanhempien toivotaan osallistuvan. Talkootyö tarkoitta yhdessä tehtävää työtä, josta koko joukkue saa rahaa. Talkookorvausten avulla joukkueen kuukausimaksut pysyvät kohtuullisina. Talkootyötä on paljon erilaista, mutta se voi olla esimerkiksi myyjäiset tai erilaisten tuotteiden myyntiä.

Joukkueen kuukausimaksu

Joukkueen kuukausimaksu eli toimintamaksu maksetaan suoraan joukkueelle. Se voi olla jokaisessa joukkueessa eri suuruinen. Joukkueen kuukausimaksuilla katetaan harjoitusolosuhteet, turnausmaksut, valmentajien palkat sekä muut joukkueen toimintaan kuuluvat kulut.

Viranomaisyhteistyö – Mistä apua?

Tukea omalta kunnalta

Voit saada apua kunnasta, jossa asut. Oman kuntasi tuista ja palveluista saat tietoa kunnan verkkosivuilta tai sosiaalitoimistosta. Kunnan tukia ovat esimerkiksi täydentävä tai ehkäisevä toimeentulotuki.

Tukea FC Kontulta tai yhdistyksiltä

FC Kontulla on oma tukirahasto. Tukirahaston tavoitteena on tukea seuran vähävaraisia pelaajia. Pelaajan huoltaja voi kysyä tukirahastosta joukkueenjohtajalta. On myös olemassa erilaisia yhdistyksiä, jotka tukevat lasten liikuntaharrastuksia. Yksi näistä on SOS Lapsikylän Unelmista Totta.

Erityistilanteet

Haluan lopettaa jalkapallo harrastuksen

Jos pelaaja haluaa lopettaa jalkapallon harrastamisen, vanhemman tulee ilmoittaa siitä sähköpostitse joukkueenjohtajalle. Jos joukkueella on sääntöjä liittyen lopettamiseen, niitä on noudatettava. Kaikki avoimet maksut tulee maksaa ennen lopettamista. Seuran jäsen- ja toimintamaksua ei palauteta, jos pelaaja lopettaa.

Pitkäaikainen sairastuminen tai loukkaantuminen

Jos pelaaja loukkaantuu ja joutuu olla pitkään pois harjoituksista, voi erityistilanteissa saada vapautuksen kuukausimaksuista. Näistä pitää kuitenkin aina sopia erikseen joukkueenjohtajan kanssa. Joukkueilla voi olla erilaisia sääntöjä, ja tämän takia on tärkeää osallistua vanhempainiltaan.