Kannustajan ohjeet

Suuret tunteet kuuluvat urheiluun ja ne saavat näkyä. Kannustaessa meidän tulee kuitenkin kiinnittää huomiota viestintätapaamme ja siihen, mikä on oma roolimme kannustajana verrattuna toimihenkilöihin. Tämä voi vaatia opettelua ja siksi tässä pienet pelisäännöt ohjenuoraksi kaikille vanhemmille ja muille kannustusjoukoille, miten FC Kontu –seurassa toimitaan.

 1. Kannusta aina kaikkia joukkueen jäseniä.
 2. Käytä myönteisiä ilmaisuja: Rohkeasti vaan! Älä pelkää! Jaksetaan tsempata! Ei luovuteta! Malttia! Ei hätäillä!
 3. Jätä valmentaminen valmentajille.
  • Ristiriitaiset ohjeet hämmentävät pelaajaa. Jos sinulla on valmentamiseen liittyvää palautetta, niin annathan sen joukkueen vastuuvalmentajalle pelin jälkeen.
 4. Kunnioita vastustajan pelaajia ja toimihenkilöitä käyttäytymällä aina asiallisesti ja ystävällisesti heitä kohtaan.
 5. Kunnioita pelinohjaajia ja tuomareita.
  • Nuori pelinohjaaja on jännittävässä paikassa harjoittelemassa tuomarointia. Anna hänelle kannustusta, kiitosta ja myötätuntoa.
  • Tuomari on ihminen ja voi tehdä virheitä. Jos olet eri mieltä tuomarin kanssa, voit antaa pelin jälkeen palautteen FC Kontun toimihenkilölle, joka vie sen eteenpäin.
 6. Kaikki syrjivä tai häirintään viittaava puhe on kiellettyä seuran kaikessa toiminnassa, myös peleissä, ja koskee myös kannustajia. Tämä tarkoittaa, että kannustaessa et voi koskaan kommentoida pelaajan, toimihenkilön, pelinohjaajan tai tuomarin etnistä taustaa tai ulkonäköä. Tällaisiin tapauksiin puututaan aina ja ne selvitetään HäirintävapaaKontu –työryhmän kautta. Jos havaitset tällaista käytöstä seuran tilaisuuksissa, ilmoitathan asiasta työryhmälle.

Kiitos, kun kannustat näin ja olet lapsesi harrastuksessa mukana tukien hänen ja joukkuetoverien kasvua pelaajina ja ihmisinä positiiivisessa hengessä. Tappioiden hetkillä on tärkeää, että kotona pelaaja tietää, ettei urheilu ole koko elämä vaan lapsi tai nuori on aina arvokas riippumatta urheilumenestyksestä. Annetaanhan arvojemme, iloisuus, avoimuus, vastuullisuus ja yhteisöllisyys, näkyä kentän laidallakin 🙂.